Je bent geen mens zonder paspoort // 2019

Je bent staatloos als geen enkel land volgens zijn wetgeving jou als zijn onderdaan beschouwt. Het betekent dat je nergens bijhoort en dat je nergens voor in aanmerking komt. Geen school, verzekering, zorg, verblijfsvergunning of huis. Je mag ook niet trouwen of reizen en als je kinderen krijgt geef je je staatloosheid door aan je kinderen. Je bent een geest, je wordt niet gehoord door de instanties en de overheid. Er zijn over de hele wereld miljoenen staatloze mensen, daaronder zijn kinderen het vaakst slachtoffer.

In Roosendaal heb ik twee zussen geïnterviewd, Siham en Chaimae. Beide zijn ze hier geboren en opgegroeid maar hebben hun paspoort pas ontvangen toen ze 18 jaar zijn geworden. De biologische ouders van Siham en Chaimae zijn staatloos en uit hun ouderlijke macht gezet. Siham & Chaimae kwamen beide in een ander pleeggezin terecht. Ze werden beide als staatloos beschouwd omdat je dit als ouders doorgeeft aan je kinderen. Ze hebben veel moeilijkheden gehad met zorg, verzekeringen, school en verblijfsvergunningen. Je kan je namelijk nergens aanmelden zonder BSN nummer en je wordt van het kastje naar de muur gestuurd.

Ik heb de ervaringen van Siham & Chaimae omgezet naar een informatie bord over staatloosheid voor het gemeentehuis hier in Roosendaal. Mensen hoeven hier vaak maar een kwartiertje te wachten voor het verlengen van hun paspoort. Het contrast tussen en kwartier of 18 jaar vind ik enorm groot. Ik wil de mensen ervan bewustmaken dat het soms goed is om stil te staan bij het feit dat je dit leven kan leiden dankzij je identiteitskaart of paspoort.